Életmód: Szabadidő, szórakozás és munka. Otthon - lakás - ház - kert. Eszközök és berendezések

szabadidő - otthon - eszközök

szabadidő - otthon - eszközök

Biokertészet a teraszra épített télikertben

2023. szeptember 29. - web seo

terasz-telikert.jpg

Saját tervezésű háztáji biokertészet létesítése akár egy teraszra épített télikertben is lehetséges. Ám eközben számos szempontot figyelembe kell venni. Teraszfedés és beüvegezés közben gondoljunk arra, hogy a biokertészet olyan kertművelési módszer, amely a természetes ökológiai folyamatokat veszi alapul - természetes fény hasznosítása esetünkben adott.

Minden biogazdaságra jellemző, hogy nem használ mesterséges vegyszereket, műtrágyákat vagy génmódosított növényeket. A biokertészet előnyei közé tartozik, hogy kíméli a környezetet, javítja a talaj minőségét, elősegíti a biológiai sokféleséget, és egészségesebb élelmiszereket biztosít.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe télikertépítésnél?

Nézzük a helyszínt: a teraszra épített télikert egy olyan üvegezett vagy átlátszó anyagokat (pl. polikarbonát) felhasználó építmény, amely lehetővé teszi a növények termesztését a hideg évszakokban is. A télikert előnyei közé tartozik, hogy meghosszabbítja a növények vegetációs időszakát, megvédi őket az időjárási viszontagságoktól. A lakók szempontjából pedig növeli az egész évben rendelkezésükre álló beltér méretét, javítja az otthon komfortját és megemeli az ingatlan értékét.

biokerteszet-telikertben.jpg

Mini biokertészet létesítése a télikertben azonban nem egyszerű feladat, mivel számos tényezőt kell figyelembe venni, mint például:

A terasz teherbírása. Az üvegpavilon jelentős súlyú plusz terhelést jelenthet a ház szerkezetére nézve, ezért fontos meggyőződni arról, hogy a terasz megfelelően alátámasztott és megerősített-e. Teherbírását befolyásolhatja a télikert anyaga, mérete, formája, valamint a növények mennyisége és típusa.

Hőszigetelés. Fontos biztosítani a megfelelő hőszigetelést, hogy elkerüljük a túlmelegedést nyáron és a kihűlést télen. A hőszigetelést befolyásolhatja a télikert anyaga, formája, tájolása, valamint az árnyékolás és szellőztetés lehetőségei.

Vízelvezetés. Fontos, hogy elkerüljük a víz pangását, a nedvesség okozta károkat és a penészesedést. A vízelvezetést segítheti a megfelelő lejtés kialakítása, a vízáteresztő burkolat használata, valamint a csatornák és lefolyók rendszeres tisztítása.

Növényválasztás. Érdemes olyan növényeket választani, amelyek jól alkalmazkodnak az adott körülményekhez, és nem igényelnek túl sok gondozást. A növényválasztást befolyásolhatja a télikert mérete, fényviszonyai, hőmérséklete, páratartalma, valamint a talaj minősége és mennyisége.

Biogazdasági szempontok. Alaposan tájékozódjunk afelől, melyek a biológiai és "zöld" követelményei egy ilyen minigazdaság működtetésével szemben.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy lehetséges biokertészet létesítése teraszra épített télikertben, de ehhez az alapos tervezés, a gondos kivitelezés, és biotiszta működtetésre való felkészülés alapfeltétel.

Ha segítségre van szüksége ebben a folyamatban, érdemes felkeresni egy szakértőt, aki tanácsot adhat a legmegfelelőbb megoldásokról. Amennyiben rászánja magát a beruházásra, keressen a teraszbeépítés és télikertépítés területén működő építőipari gyártó és kivitelező vállalkozást.

Amennyiben további információkat szeretne megtudni a témában, keressen rá ezekre a kifejezésekre: 

  • Télikert az emeleti teraszon
  • Mi az a biokertészet, biogazdaság
  • Terasztervezés lépésről lépésre.
  • Teraszt építenél? Megmutatjuk, hogyan csináld!
  • Teraszbeépítés és télikertgyártás Budapesten és Magyarországon.

A bejegyzés trackback címe:

https://noori.blog.hu/api/trackback/id/tr9818224315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása