Életmód: Szabadidő, szórakozás és munka. Otthon - lakás - ház - kert. Eszközök és berendezések

szabadidő - otthon - eszközök

szabadidő - otthon - eszközök

A szabadidő egészséges eltöltése

2024. március 16. - web seo

szabadido-egeszseges.jpg

„8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás” tartja az ismert sláger. A kérdés, hogy hogyan tudjuk a munkán kívüli szabadidőnket eltölteni úgy, hogy azzal kedvezzünk az egészségünknek.

Mert el lehet tölteni az időnket a TV előtt ülve, miközben nassolgatunk, csak ezzel nem biztos, hogy jól járunk hosszútávon.

Helyette (vagy mellette) igyekezni kell, hogy minél több mozgásformát beiktassunk az életünkbe. A legjobb, ha ez már gyerekkorban belénk ivódik és úgy növünk fel, hogy a mozgás az életünk szerves részét képezi.

Sokszor már az is jó, ha apró lépésekben haladunk és autó helyett gyalogosan vagy kerékpárral közlekedünk, oda, ahova ez kivitelezhető.

A legjobb, ha mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő sporttevékenységet. Nagyon széles a kínálat annak, aki sportolni szeretne. Testalkatunkhoz, képességeinkhez mérten választhatjuk meg, hogy mit szeretnénk csinálni.

A fontos, hogy jól érezzük közben magunkat és ne úgy gondoljunk rá, hogy már megint menni kell, mintha nyűg lenne.

Tovább

Az infravörös fűtés egészségügyi hatásai - infrapanelek

infrafutes-egeszsegugyi-hatasa.jpg
Rejtett fali infrasugárzókkal fűtött nappali szoba ART DECO
stílusban - látványterv: Budapest Életmód Expo, 2024

Infrafűtés az otthonunkban

Az infrapanel-fűtés egészségügyi kockázatairól szóló információk alapján úgy tűnik, hogy az infravörös fűtésnek nincsenek jelentős negatív hatásai az emberi szervezetre. Az infravörös sugárzás általában biztonságosnak tekinthető, és hasonló a természetes napfényben található sugárzáshoz. Azonban, mint minden fűtési módszernél, itt is vannak bizonyos szempontok és hatások, amelyekre érdemes odafigyelni.

Az infrapaneles fűtés hatása egészségünkre

Az infravörös sugárzásnak, más néven infravörös fénynek, számos egészségügyi hatása van, melyeket két fő kategóriába sorolhatunk: jótékony és káros hatásokra.

Az infrák pozitív, jótékony hatása

 • Hőhatás: az infravörös sugárzás felmelegíti a bőrt és a mélyebb szöveteket, ami javítja a vérkeringést, ellazítja az izmokat, enyhíti a fájdalmat és gyulladást, és fokozza az anyagcserét.
 • Bőrre gyakorolt ​​hatás: ezen energiaforrások sugárzása kitágítja a pórusokat, elősegíti a méreganyagok kiürülését, serkenti a kollagéntermelést, és javítja a bőr rugalmasságát.
 • Immunrendszerre gyakorolt ​​hatás: az infrasugárzás serkenti az immunrendszert, és segíthet a fertőzések elleni küzdelemben.
 • Gyógyászati ​​alkalmazások. Az infravörös tartományú elektromágneses sugárzást számos betegség kezelésére használják, beleértve az ízületi gyulladást, a krónikus fájdalmat, a sebek gyógyulását, és a bőrproblémákat. Fűtőtestek esetében ez a gyógyhatás otthonunkban érvényesíthető.

Melyek az infrafűtés káros hatásai?

 • A túlzott infravörös sugárzás égési sérüléseket okozhat a bőrön.
 • Károsíthatja a szemet, és szürkehályoghoz vezethet.
 • Néhány ember fokozott fejfájásról számolt be az infrasugárzók használata során. Ez a probléma megoldható a helyes telepítéssel és a helyiség rendszeres szellőztetésével.
 • Egyes kutatások szerint az infravörös sugárzás növelheti a bőrrák kockázatát.

Tovább

Fenntarthatósági szempontok: energiafelhasználás a télikertben

energiatakarekos-telikert.jpg

Energiatakarékos eszközök, hőszigetelő szerkezetek

Építsünk optimálisan takarékos és hatékony télikertet? Hát persze! Tegyünk napelemet a tetőre? Hát persze! Mindenképpen figyelembe kell vennünk a fenntarthatósági szempontokat, ha a megrendelő egyik célja a ház energiafelhasználásának optimalizálása, a rezsiszámlák csökkentése. De legalább ennyire fontos a külön épített télikert energiafelhasználását optimalizálni. Hiszen klímáját nemcsak a téli hónapokban kell a megfelelő szinten tartani, a nyári melegben is szükség lehet klimatizáló berendezések működtetésére.

Az építmény energiafelhasználásának beállítása a berendezések és építési anyagok komplex együttesének köszönhető. Eközben az alábbi energiatakarékossági intézkedések alkalmazására van lehetőség:

Tovább

Ön mindig kap levegőt rendesen?

kap-levegot.jpgA légzés alapvető fontosságú, mivel ez felel a szövetek oxigénnel való ellátásáért és a szövetekben termelődő széndioxid eltávolításáért egyaránt.

Vagyis ahhoz, hogy az anyagcsere folyamataink megfelelően működjenek oxigén felvételére és szén-dioxid leadására van szükségünk. Ennek a gázcserének a lebonyolításáért a tüdő felel.

Mindez egy bonyolult fizikai és kémiai folyamat. A tüdőn belüli folyamatot hívjuk légzésnek, míg a szöveteken belüli gázcserét belső légzésnek.

Milyen légzési zavarok lehetnek?


A légzési zavarok egyaránt visszavezethetők külső vagy belső okokra:

 • a légutak beszűkülése
 • kóros nyákképződés
 • nyáklerakódás
 • tüdők vérellátási zavara
 • belélegzett oxigén megváltozása
 • káros gázok jelenléte

A nehéz légzés ismerős lehet sokaknak. Fizikai megterhelés hatására az oxigénfelhasználás és a szén-dioxid termelődés nő, így növelve a légzésszámot, szaporábbá téve a légzést.

A gyors, kapkodó légzés veszélyes lehet, mivel akkor, ha a szén-dioxid kiürül a szervezetből, a légzési inger kimaradhat, ami akár a légzés leálltához is vezethet.

A túlsúlyos emberek sokszor tapasztalhatnak ilyen légzési nehézségeket, amikor azt érzik, hogy szinte nem kapnak levegőt.

Hogyan fogyhatunk le egyszerűen és tehetjük könnyebbé a légzést?

Tovább

A kézírás reneszánsza? Iskolában okostelefont?

keziras-kognitiv-hatasok.jpg

Egyre többet olvashatni arról, hogy a kézzel való írás elsőbbsége visszatérhet a billentyűzéssel szemben. Legalábbis az oktatásban, ahonnan előbb-utóbb kitilthatják az iskolások okostelefonjait és más digitális eszközeiket.

Beszélhetünk-e a kézírás reneszánszáról?

A kézírás reneszánszáról beszélni talán túlzás lenne, de tény, hogy a kézírás nem halt ki, és sokan nagyra értékelik a személyes és kreatív kifejezési formát. A kézírás története és fejlődése érdekes és gazdag téma, amely a reneszánsz időszakban is fontos szerepet játszott. A humanista írásmód hatással volt a nyomtatott betűk alakjára is, amelyeket Gutenberg találmánya tett lehetővé. A nyomtatott könyvek elterjedése nem vetett véget a kézírásnak, hanem új lehetőségeket nyitott meg a levélírás, a naplóírás, a versek és más műfajok számára. Ugyanez történt a digitális forradalom után, a személyi számítógépek és okostelefonok példátlan elterjedése után. A kézírás nem halt ki és kiderült, hogy több kommunikációs és adatrögzítő eszköznél.

Kutatások igazolják: a kézzel való írás jobban fejleszti a kognitív képességeket, mint a billentyűzés

A kézzel való írás és a billentyűzettel való írás hatását a tanulási folyamatra több kutatás is vizsgálta, és az eredmények azt mutatják, hogy

a kézzel való írás előnyösebb a kognitív képességek fejlesztésében.

Például egy tanulmányban EEG (elektroencefalogram) segítségével mérték a 12 éves gyerekek és a fiatal felnőttek agyi aktivitását, amikor idegen szavakat írtak le kézzel, géppel vagy rajzoltak. A kutatók azt találták, hogy a kézzel való írás során az agy parietális és centrális területein szinkronizált aktivitás jelent meg a theta tartományban, ami fontos a memória és az új információk kódolása szempontjából. A rajzolás során hasonló aktivitási mintázatokat láttak, de az alfa/béta tartományban is deszinkronizált aktivitás volt megfigyelhető, ami arra utal, hogy a rajzolás és a kézzel való írás között vannak hasonlóságok, de kisebb különbségek is. A billentyűzettel való írás során viszont deszinkronizált aktivitást találtak a theta és az alfa tartományban, ami nem biztos, hogy összefügg a tanulással. A kutatók arra következtettek, hogy a kézzel való írás és a rajzolás során a mozgás és a kognitív erőfeszítés jobban lehetővé teszi az agynak az új információk rögzítését.

Egy másik tanulmányban N400 nevű eseményhez kötött potenciált használtak arra, hogy megvizsgálják, hogyan befolyásolja az íráseszköz a szavak tanulását. A résztvevőknek idegen szavakat kellett megtanulniuk papíron tollal, tableten digitális tollal vagy billentyűzeten gépelve. A kutatók azt találták, hogy azoknál, akik digitális vagy tintas tollal írtak, nagyobb volt az N400 priming hatása (azaz az idegen szó és az anyanyelvi szó közötti kapcsolat erőssége), mint azoknál, akik billentyűzetet használtak. Ez arra utal, hogy a tollal való írás jobban segíti az új szavak memorizálását.

A kutatások tehát azt mutatják, hogy a kézírás jobban fejleszti a kognitív képességeket, mint a billentyűzettel való írás. Ennek oka lehet, hogy a kézzel való írás során több érzékszervet és finomabb kézmozgást használunk, ami elősegíti az agyi folyamatokat. Ezért fontos lenne fenntartani ezt a tevékenységet az iskolai környezetben is.

Igaz-e, hogy svédországi kisiskolások csak kézzel írhatnak és nyomtatott könyveket olvashatnak?

keziras-reneszansza.jpg

Igaz-e, hogy kicsik és nagyok számra Svédországban kötelezővé teszik a kézírásos jegyzetelést az iskolai órákon?

Tovább

Biokertészet a teraszra épített télikertben

terasz-telikert.jpg

Saját tervezésű háztáji biokertészet létesítése akár egy teraszra épített télikertben is lehetséges. Ám eközben számos szempontot figyelembe kell venni. Teraszfedés és beüvegezés közben gondoljunk arra, hogy a biokertészet olyan kertművelési módszer, amely a természetes ökológiai folyamatokat veszi alapul - természetes fény hasznosítása esetünkben adott.

Minden biogazdaságra jellemző, hogy nem használ mesterséges vegyszereket, műtrágyákat vagy génmódosított növényeket. A biokertészet előnyei közé tartozik, hogy kíméli a környezetet, javítja a talaj minőségét, elősegíti a biológiai sokféleséget, és egészségesebb élelmiszereket biztosít.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe télikertépítésnél?

Nézzük a helyszínt: a teraszra épített télikert egy olyan üvegezett vagy átlátszó anyagokat (pl. polikarbonát) felhasználó építmény, amely lehetővé teszi a növények termesztését a hideg évszakokban is. A télikert előnyei közé tartozik, hogy meghosszabbítja a növények vegetációs időszakát, megvédi őket az időjárási viszontagságoktól. A lakók szempontjából pedig növeli az egész évben rendelkezésükre álló beltér méretét, javítja az otthon komfortját és megemeli az ingatlan értékét.

biokerteszet-telikertben.jpg

Mini biokertészet létesítése a télikertben azonban nem egyszerű feladat, mivel számos tényezőt kell figyelembe venni, mint például:

Tovább

Szabadidő, szórakozás, internet, Google helyezések

Az internetezés mint szabadidős tevékenység

internet-szabadido.jpgMa már a világháló korlátlan lehetőséget kínál a felhasználóknak nemcsak arra, hogy távmunkát végezzenek vagy tanuljanak, hanem arra is, hogy kikapcsolódjanak, szórakozzanak, tartalmasan töltsék el a szabadidejüket.

Az internetezésnek számos előnye van a szabadidő eltöltéséhez. Egyrészt gyors és egyszerű elérést biztosít a szórakoztató tartalmakhoz, a kultúrához (irodalomhoz, filmekhez, virtuális galériákhoz) és az információkhoz, hírekhez. Másrészt lehetőséget ad arra, hogy az emberek kapcsolódjanak a világhoz, új társakat ismerjenek meg, és új élményeket szerezzenek e kapcsolatokban.

Az internetezés során végzett szabadidős tevékenységek igen változatosak. A legnépszerűbbek közé talán a következők tartoznak:

 • Szórakozás: filmnézés, sorozatnézés, videójátékok használata, zenehallgatás, gép ellen vívott vagy online játékok más felhasználókkal
 • Közösségi kapcsolatok: közösségi oldalak, csevegés, online társkeresés, blogolás
 • Tájékozódás: hírek, elemzések, blogok olvasása, online oktatás, szakmai fejlődés
 • Kreatív tevékenységek: fotózás, videózás, szövegírás, zeneszerzés, képek alkotása és közzététele

Bár az internetezésnek számos pozitív hatása lehet, segíthet a kikapcsolódásban, a stressz csökkentésében, az új ismeretek megszerzésben, és a baráti kapcsolatok erősítésében, ám vannak negatív aspektusai is. Ha túlzottan sokat internetezünk, az vezethet függőséghez, magányhoz, és a való világtól való elszakadáshoz. Szemünket is fokozottan igénybe veszi, vezethet látásromláshoz.

Fontos, hogy az internetezést is egészséges módon űzzük. A következő tippeket érdemes megfogadni:

 • Határozzuk meg, hogy mennyi időt szeretnénk naponta internetezni - és ezt ne lépjük túl.
 • Törekedjünk arra, hogy a szabadidőnket ne csak ezzel töltsük. Mozogjunk, sportoljunk, járjunk a szabadba, törődjünk családunkkal, legyen off-line baráti társaságunk
 • Nem árt néha elővenni egy könyvet, élő koncertre, színházba elmenni.

Ha az internetezés negatív hatással van az életünkre, érdemes segítséget kérni szakembertől.

Mit keresünk, mire hogy találunk rá a világhálón?

Megvannak, persze, a kedvenc portáljaink, videócsatornáink, blogjaink - nem kell keresni őket. Mégis gyakran előfordul, hogy rákeresünk valamire: névre, címre, helyszínre. Kérdéseket is felteszünk - és a net legtöbbször olyan weboldalakat tár elénk, amelyeken ott a válasz.

De miért épp ezek a honlapok kerülnek elénk? Mi dönti el, melyik lap az első és melyik kerül lejjebb? Ha autószerelőt, laptopszervízt, télikertépítőt, vízszűrőt stb. keresünk - a hatalmas kínálatból mi kerül elénk?

Jó ha tudjuk:

a keresőtalálatok élen nem mindig a számunkra legjobb kínálat szerepel, hanem az a webáruház vagy céges oldal, amely leginkább megfelel a keresők - jelesül a Google - technikai és tartalmi elvárásainak. 

honlap-seo-google.jpgHogyan történik a Google-helyezések befolyásolása?

Tovább

Gin-tonik: hogyan készítsem és hogy ízesítsem?

dzsin-tonik-keszites.jpg

Hét tipp arra, hogy

miért olyan népszerű ital a gin-tonik?

 1. Frissítő íz. A gin-tonic frissítő és könnyű ízű ital, amely kiváló választás a meleg időjárásban vagy egy hosszú nap után. A jéggel kevert gin jellegzetes íze és az enyhén kesernyés tonicvíz együttesen kiválóan hidratálnak.

 2. Variabilitás: igen sokféle gin és tonic közül választhatunk, és különböző gyümölcsökkel, fűszerekkel vagy gyógynövényekkel díszíthetjük. Ez lehetővé teszi, hogy testreszabhassuk az italunkat az egyéni ízlésünk szerint.

 3. Könnyű elkészíteni, mert csak néhány összetevőre van szükségünk, így ideális választás lehet otthoni vagy bárbeli koktélkészítéshez.

 4. Az utóbbi években a gin nagy visszatérést élt meg a bárkultúrában. Egyre több fajta gin készül, amelyek különböző ízvilágokat és aromákat kínálnak, ami további izgalmas lehetőségeket nyit az italok készítésére.

 5. Klasszikus italnak számít, amelynek hosszú történelme van. Az elegáns megjelenése és az ízvilága miatt sok embernek kedvence lett - és az idők során ez változatlanul így is maradt.

 6. A gin-tonic viszonylag alacsony kalóriatartalmú ital lehet (ez az összetevők megválasztásától és mennyiségétől is függ), ami azoknak is vonzó, akik figyelnek az étrendjükre.

 7. Kulturális és társas élmény: iszogatása egyfajta hagyományos társasági élmény is lehet. Sok helyen gin-bárok alakultak, ahol különféle gin-fajtákat és italkészítési módszereket lehet felfedezni, ami az ital iránti érdeklődést és a közösséget is erősíti. Előállítása és fogyasztása önálló kultúrkört képez.

Otthon is elkészíthető gin-tonik: hogyan?

Vendégeket vársz? Csak egy italra hívtad őket? Akkor legalább legyen finom!

gin-tonic.jpgManapság már nincs ember, aki ne ismerné a gin-tonikot. Talán elmondhatjuk azt is, hogy valószínűleg nagy százalékunk próbálta már ki ezt a különleges italt, általában azonban főként bárokban fogyasztjuk. Pedig nem lehetetlen otthon készíteni belőle ízletes változatot, hiszen elegendő hozzá a gin, néhány fűszer, víz vagy jég. Lássuk, hogy milyen módon nyűgözhetjük le a családot és a baráti társaságot!

Megfelelő pohár kiválasztása

Persze, gondolhatnánk, hogy mindegy miből isszuk meg a gintonikot, azonban ez közel sem így van. Egy long drinkes pohár remek választás lehet abban az esetben, ha egy különlegesebb változatot készítünk, amihez bizony kell a hely. Azonban sok esetben bőven elegendő egy fazettázott vagy homokfúvott mintás változat is, hiszen ezzel hagyományos módon szolgálhatjuk fel az általunk készített finomságot.

Szerezzünk be sok-sok jégkockát!

Minél több, annál jobb. A jégre öntött minden alkoholféle fontos látványelem, a gintonik esetében pedig különösen fontos, hogy a pohár teljesen tele legyen jéggel. Amennyiben nagy a hőség és sokáig szeretnénk hidegen tartani a koktélt, abban az esetben elő is hűthetjük az üveget, így sokkal élvezetesebb lesz a fogyasztás. Ezeket a keverékeket ugyanis nem gyorsan szokták elfogyasztani, hanem apró kortyokban isszák meg, így különösen fontos a megfelelő hőmérséklet fenntartása.

Válasszunk megfelelő gint!

Talán mondani sem kell, hogy kardinális kérdés, hogy milyen gint szerzünk be. Egy gyenge minőségű, nem túl ízletes, olcsó változat ugyanis nem nyújt túl nagy élményt. Érdemes tehát gin forgalmazására szakosodott üzletből, webáruházból vásárolni, ahol csak és kizárólag prémium italokat szerezhetünk be. Ráadásul a legtöbb esetben rengeteg kiegészítőt, fűszert is vásárolhatunk mellé, aminek köszönhetően sokkal több érdekes és különleges keveréket készíthetünk otthon.

Megfelelő díszítés használata

Végezetül pedig fontos, hogy olyan kellékeket használjunk, amely az adott gintonik ízvilágához is passzol. Itt lehet szó citromkarikákról, lime-karikákról, esetleg uborkaszeletekről, a lényeg, hogy ne akarjuk túldíszíteni és a nem megfelelő gyümölcsöket vagy zöldségeket használni. A lime kiegyensúlyozott ízvilágú, sokkal jobb választás egyes koktélokhoz, mint a citrom. Azonban van egyfajta mellékíze, amit sokan nem szeretnek, így nem árt ezzel is tisztában lenni, ha vendégeket várunk. Nyugodtan kísérletezzünk, hiszen a gintoniknak is végtelen variációja létezik. Akár saját változatot is gyárthatunk, főleg, ha elég kreatívok vagyunk.

Összegezve. Nem nagy dolog házilag készíteni koktélokat, amelyeknek az alapja a gin. Ehhez azonban szükség van megfelelő pohárra, rengeteg jégre, prémium ginre, illetve pár díszítő elemre, aminek köszönhetően sokkal nagyobb élmény lesz a gintonik fogyasztása.

A ginekhez leginkább illő fűszerfélék

A gin a szeszes italok legnépszerűbb tagja, hiszen fogyasztása egy rendkívüli és különleges, szinte magával ragadó élmény. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy számos ízben megtalálhatjuk őket, valamint akár mi magunk is ízesíthetjük őket. Ennek jobb megismeréséhez a mostaniakban rövidebben beszélünk a ginekről és a hozzájuk legjobban passzoló fűszerekről.

Tovább

Használt laptop vásárlás előnyei

Miért előnyös a használt laptop otthoni munkára?

hasznalt-laptop-vasarlas.jpg

Digitális korunkban a laptopok elengedhetetlen eszközök lettek, mindennapi életünk szerves részévé váltak. Az interneten való böngészéstől a munkavégzésig és a szórakozásig számos feladatot hajtunk végre rajtuk, általuk. Az új készülékeket azonnal elérhető technológiai csúcsként gondolhatjuk, de használt notebook vásárlásával is számos előnyhöz juthatunk. Az alábbiakban áttekintem a használt laptopok vásárlásának néhány előnyét.

Költségkímélés: félár az új modellekhez képest

Az egyik legnyilvánvalóbb előny a költségkímélés. Használt laptopot vásárolva sokkal alacsonyabb áron juthatunk hozzá ugyanolyan vagy hasonló funkciókhoz, mint egy új termék esetén. Ez különösen fontos lehet, ha költségvetési korlátokkal kell számolnunk vagy ha csak ideiglenesen van szükségünk egy tartalék vagy speciális feladatra szánt notebookra.

Fenntarthatóság, környezettudatos döntés

A használt laptopok vásárlása hozzájárulhat a fenntarthatósághoz. Az új elektronikai eszközök gyártása sok energiaigényes folyamatot feltételez és növeli az elektronikai hulladék mennyiségét. A hordozható számítógépek újrahasznosítása környezetbarát megoldás, mivel nem teremt további hulladékot és nem indikál újonnan keletkező anyagigényt.

Tovább
süti beállítások módosítása